Zoeken

Hezmar bos in Tetouan verwoest door brand

9 juli 2014 - 15:45 - Marokko

©

Een enorme bosbrand heeft eerder deze week ruim 17 hectare van het Hezmar bos in de regio van Tetouan verwoest. De brand woedde ruim 24 uur lang.

Volgens de provinciale afdeling van de staatsdienst Water en Bossen ligt het getroffen bosgebied op 12 kilometer ten zuiden van Tetouan en is grotendeels een dennenbos.

De brand begon zondagavond en verspreidde zich zeer snel. Pas maandagavond liet de brandweer weten dat het vuur onder controle was. In totaal werd 17,27 hectare bos vernield.

Dezelfde bron meldt dat de brand bestrijden een extreem moeilijke taak was vanwege de ruwe, sterke westenwinden en hogere temperaturen. Mensen van de civiele bescherming, de Koninklijke Gendarmerie, het leger en lokale overheden hielpen met het blussen van de brand.

De dienst Water en Bossen heeft een onderzoek gestart naar de oorzaken van de brand. De afdeling gaat uit van een menselijk oorzaak.

Zomerse maatregelen om bosbranden te vermijden

Afgelopen mei werden in de regio van Tetouan speciale maatregelen getroffen om bosbranden tijdens de zomerperiode te vermijden. De regeling loopt tot september.

Deze maatregelen zijn gericht op een betere samenwerking tussen de verschillende diensten en de installatie van nieuwe waterterminals. Ook werd een bewustmakingscampagne gehouden in scholen en worden boswegen en stortplaatsen nabij bossen extra onderhouden.

In Marokko worden 99% van de bosbranden veroorzaakt door de mens. Volgens cijfers van de Staatsdienst Water en Bossen werden vorig jaar 2207 hectare bos in de as gelegd in Marokko. Een jaar eerder was dat 6696 hectare. Dit jaar werd een bedrag van 180 miljoen dirham aan de bestrijding van bosbranden gewijd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team