Zoeken

Voormalige Franse militair veroordeeld voor wapenhandel met Marokko

26 oktober 2019 - 11:20 - Wereld

©

Een voormalige lid van de Franse marine-commando, is eerder deze week tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 euro veroordeeld voor wapenhandel met Afrika, ook Marokko.

De 52-jarige verdachte was eigenaar van twee bedrijven in Caen. Hij werd deze week door een Franse rechtbank in beroep veroordeeld voor wapensmokkel. Hij mag 15 jaar lang geen bedrijf meer runnen en gedurende een periode van 5 jaar geen wapens bezitten.

Volgens de verklaringen van de verdachte werkte hij voor het Directoraat-generaal van Bewapening (DGA) om oorlogsmateriaal met verschillende Afrikaanse landen te verhandelen. Hij deed dat naar eigen zeggen met goede bedoelingen en wilde wapens bezorgen om olievelden te beschermen tegen terroristische aanslagen.

Maar de man werd tegen alle verwachtingen in een wapensmokkelaar en verkocht de wapens ook zonder toestemming van de DGA. De afdeling had de samenwerking met de vijftiger gestopt nadat een onderzoek was gestart naar één van de aandeelhouders van zijn bedrijven voor corruptie van buitenlandse ambtenaren.

Ondanks het einde van zijn samenwerking met de DGA besloot de verdachte wapens te blijven leveren aan Marokko en Congo via tussenpersonen in Panama en Luxemburg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team