Zoeken

Engeland wil voormalige Marokkaanse spion uitzetten

10 februari 2014 - 14:35 - Wereld

©

Een 33-jarige Marokkaan die lange tijd als spion van de Britse geheime diensten heeft gewerkt, wordt met uitzetting bedreigd. De man, wiens moed en toewijding door Tony Blair werden begroet, riskeerde zijn leven om terreuraanslagen in Groot-Brittannië te voorkomen.

De ex-spion heeft jarenlang terroristische cellen geïnfiltreerd. Dankzij zijn werk werden aanslagen verijdeld en verantwoordelijke van Al Qaeda gearresteerd. De Britse inlichtingendienst MI5 lijkt zijn ’trouwe diensten’ echter te zijn vergeten.

De man kwam op zijn 18e aan in Engeland, waar hij in 2000 werd aangeworven door de MI5. Tijdens zijn eerste missie in België werd hij gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor terroriste activiteiten en valsheid in geschrifte. De straf zat hij helemaal uit waarna hij naar Engeland terugkeerde.

In 2004 gaf de MI5 hem echter geen keuze. Of hij keerde terug naar Marokko, met het risico er te worden gearresteerd en gemarteld, of hij bleef voor de dienst werken.

De voormalige undercoveragent, dat door zijn werk een zwaar strafblad heeft, kreeg onlangs van de Engelse immigratiedienst te horen dat hij zo snel mogelijk het land diende te verlaten richting Marokko.

Samen met zijn Belgische advocaat wil de Marokkaan nu een zaak aanspannen tegen de Britse regering. In Engeland heeft hij een 5-jarige dochter uit een vorig huwelijk met een Britse vrouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team