Zoeken

Duizenden vissen dood op Marokkaanse kust

17 juni 2024 - 11:10 - Marokko

©

Onrustwekkende beelden doken de afgelopen weken op van de kusten van Sidi Ifni. Grote hoeveelheden ansjovis werden dood aangetroffen aan de oppervlakte van het water en op het strand. De lokale autoriteiten, de visserijdelegatie en het Nationaal Instituut voor Visserij zijn volop bezig om de oorzaak van deze massale sterfte te achterhalen.

De precieze oorzaak van deze tragedie in Sidi Ifni is nog onduidelijk. Er zijn verschillende hypothesen. Sommige experts wijzen naar de praktijken van vissersboten, die mogelijk overtollige vis dumpen om boetes te ontlopen. Anderen suggereren een massale vlucht van de ansjovis, wellicht voor grote walvissen die af en toe langs de kust worden waargenomen.

Lees ook: Honderden vissen dood in rivier bij Nador

Deze massale sterfte is niet nieuw. Enkele weken geleden werden er in Dakhla soortgelijke aantallen dode mulatten, lokaal bekend als "bouri", op de stranden aangetroffen. De afgelopen jaren zijn er langs de zuidkust van Marokko vaker soortgelijke incidenten gemeld, waarbij uitsluitend deze vissoorten worden getroffen. Tot nu toe is er geen verklaring gevonden voor deze sterfgevallen.

Lees ook: Walvissen aangespoeld in Safi en Agadir

De bevoegde instanties nemen de zaak zeer serieus en zetten alles in het werk om de oorzaak te achterhalen. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar oplossingen om het mariene ecosysteem te beschermen en toekomstige rampen te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team