Zoeken

Burgemeester Antwerpen haalt fel uit naar Marokkaanse Berbers

25 maart 2015 - 10:03 - Wereld

©

Antwerpse burgemeester Bart De Wever heeft op maandag in het VRT-programma Terzake hard uitgehaald naar de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen. Hij leverde onder meer kritiek op hun gebrek aan integratie en hun vatbaarheid voor de salafistische ideologie.

De N-VA-voorzitter ontkende tijdens het interview een racist te zijn maar beschuldigde tegelijkertijd Marokkanen, en vooral Berbers, ervan een gesloten gemeenschap te vormen "met wantrouwen tegen de overheid en een zwak georganiseerde Islam", en waarmee moeilijk contact kan worden gelegd. Hij stelde tevens dat 80% Marokkanen in Antwerpen Berbers zijn en dat het heel moeilijk is om sociale mobiliteit in deze gemeenschap te bevorderen.

Verder maakte De Wever een betwistbare vergelijking tussen Aziatische en Marokkaanse migranten. "Ik heb nog nooit een Aziatische migrant ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn. Ook in de criminaliteitscijfers zie ik hen nauwelijks."

De Wever oordeelt dat het Vlaamse migratiebeleid uit het verleden een oorzaak is van de hoge mate van radicalisering onder jongeren in Antwerpen. "We hebben de verkeerde soort migranten massaal toegelaten en hebben er daarna nooit iets mee gedaan."

De uitspraken van De Wever hebben heel wat boze reacties gekregen in Antwerpen én in België. Woensdag wordt een protestactie georganiseerd voor het stadhuis van Antwerpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team