Zoeken

Burgemeester Antwerpen wil « Belgische gevangenis » in Marokko openen

12 september 2017 - 22:50 - Marokko

©

Burgemeester Bart de Wever van Antwerpen is sinds zondag op werkbezoek in Marokko om over terrorisme en radicalisme te spreken.

Maandag stelde de Antwerpse bewindsman voor om in een Belgische gevangenis in Marokko te investeren.

« Waarom investeren we hier niet in een gevangenis? In de Belgische cellen zitten 1200 gedetineerden met de Marokkaanse nationaliteit, van wie bijna vijfhonderd illegaal. (…) De gesprekken die we vandaag hebben gehad, zeker met de Marokkaanse politie, waren zeer concreet en zinvol. Er is de wil om informatie uit te wisselen, ook over bepaalde families, zonder de lange, juridische weg te volgen. 

De akkoorden die tussen België en Marokko zijn gesloten in verband met rehabilitatie en de uitwisseling van digitale vingerafdrukken moeten nu ook worden uitgevoerd en mogelijk verbeterd. We moeten naar een win-winsituatie. Bouw hier een ‘Belgische’ gevangenis. Bij ons zitten 1200 gedetineerden met de Marokkaanse nationaliteit, van wie bijna vijfhonderd illegaal. », aldus De Wever na een eerste werkdag.

Sinds zijn aankomst in Marokko sprak de Wever onder meer met de gouverneur en directeur Algemene zaken Karim Lahlou en met de Marokkaanse veiligheidsdiensten over de aanpak van het terrorisme en de radicalisering in het land.

« Het is duidelijk dat de Marokkaanse overheid zeer verveeld zit met het feit dat Belgische Marokkanen betrokken waren in aanvallen. Het land is ook beducht voor het feit dat islam en jihadisme tot één amalgaam worden gemaakt. Ongeveer duizend Marokkanen met een link met een terrorismedossier zitten hier nu hun straf uit. De inzet van het lokale politiekorps wordt enorm gewaardeerd. Hierin, maar ook in het besef dat terrorisme wordt gefinancierd met drugsgeld, zitten we op dezelfde lijn. »

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team