Zoeken

’Benkirane wil Marokko aan de Turken verkopen’

12 juni 2013 - 13:30 - Economie

©

Isiqlal-leider Hamid Chabat beschuldigt Premier Abdelilah Benkirane ervan, Marokko te willen verkopen aan de ondernemers die Recep Tayyip Erdogan vergezelden tijdens zijn bezoek aan het koninkrijk.

Chabat verklaarde dit zondag tijdens een partij-meeting in Kelaat Sraghna. Hij oordeelde tijdens de samenkomst ook dat de de "holle en populistische" uitspraken Benkirane, de oorzaak zijn van de spanningen in de coalitieregering.

Volgens hem was het bezoek van Recep Tayyip Erdogan aan Marokko "een ontmoeting tussen twee partijen en niet tussen twee Staten". Politieke waarnemers bevestigen dit en oordelen dat de PJD op de steun van Turkije hoopt om de crisis te beheersen.

De Marokkaanse islampartij beschouwt de Turkse ervaring als een model. Sinds de benoeming van Benkirane, zijn de economische en politieke betrekkingen tussen Marokko en Turkije sterk toegenomen.

Marokko en Turkije hebben sinds 2006 een vrijhandelsovereenkomst. De handel tussen de twee landen blijft echter in het voordeel van Turkije. Marokko wil de handel met Turkije nog verder uitbreiden, tot 3 miljard dollar in 2014.

In mei 2011 had de jeugd van de PJD een samenwerkingsovereenkomst getekend met de jeugd van de AKP in Turkije, in aanwezigheid van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Menige PJD-aanhangers sturen ook hun kinderen naar Turkije om te studeren. Ruim 250 Marokkanen zetten dit jaar hun studies voort in Turkije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team