Zoeken

Arganolie: Israël te sterk voor Marokko

25 december 2019 - 20:30 - Economie

©

Marokko was tot voor kort de grootste arganolieproducent in de wereld. Maar het koninkrijk heeft zijn leidersplaats verloren en staat nu ver achter Israël.

Barlamane bericht dat Israël in de afgelopen jaren massaal in wetenschappelijke onderzoeken investeerde om de productie van arganolie te verhogen, met succes.

De Israëlische groep Sivan produceert nu helemaal alleen al meer dan Marokko. Het bedrijf maakte de keuze om bomen te klonen en heeft de techniek gevonden om vanaf één boom duizend andere bomen te produceren. Israël zou momenteel 20.000 arganbomen hebben.

Marokko probeert sinds kort zijn leiderspositie terug te vinden en heeft daarvoor 45 miljoen dirham vrijgemaakt. Volgens de medium werd 30 miljoen dirham door het Duits samenwerkingsagentschap GIZ gedoneerd.

Met het geld zal volgend jaar een argancentrum worden gebouwd om de Marokkaanse producenten te begeleiden en Marokkaanse arganolie in de wereld te promoten. Marokko streeft ernaar in 2020 ruim 10.000 ton arganolie te produceren tegen 4000 ton dit jaar. De vraag naar arganolie in de wereld bereikt naar schatting 20.000 ton.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team