Zoeken

Algerije maakt zich zorgen over modernisering Marokkaanse luchtmacht

5 januari 2020 - 17:40 - Wereld

©

Algerije is bezorgd over de snelle modernisering van de Royal Armed Forces, en met name de Marokkaanse luchtmacht. Het buurland heeft daarom een nieuw wapenaankoop gepland.

Marokko bestelde onlangs 25 nieuwe F16 Viper straaljagers bij de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin. Het koninkrijk zal bovendien de 23 F16’s van het Marokkaans leger moderniseren, dit alles voor een totaal bedrag van 3,87 miljard dollar.

Volgens Menadefense gaat Algerije nu veertien Soe-57 gevechtsvliegtuigen kopen van de Russische fabrikant Soechoj. Naast de veertien toestellen heeft het Algerijns leger ook een overeenkomst gesloten voor de aankoop van veertien jachtbommenwerpers Soe-34 en veertien Soe-35 straaljagers.

Een tweede overeenkomst betreft een tweede bestelling van evenveel toestellen van dezelfde modellen om de actuele vloot in de komende jaren te moderniseren.

Alle toestellen van de eerste bestelling zullen naar verwachting tussen 2020 en 2025 worden geleverd. De overeenkomsten volgen op het bezoek van een Algerijnse delegatie aan de MAKS Air Show in Rusland afgelopen zomer. Het is de eerste keer in vijf jaar dat Algerije gevechtsvliegtuigen koopt.

Bladna.nl