Zoeken

Agadir herdenkt aardbeving van 54 jaar geleden

3 maart 2014 - 11:33 - Marokko

©

Op 29 februari 1960 om 23:40.15 werd de zuid-Marokkaanse stad Agadir zwaar getroffen door een aardbeving. De schok met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter duurde slechts 15 seconden maar doodde 12.000 mensen. Ook raakten ruim 25.000 mensen gewond.

Bijna de helft van de bevolking van Agadir kwam bij de aardschok om het leven. Duizenden kinderen verloren hun ouders. Veel van hen werden later opgevangen door gezinnen in Frankrijk en België.

De aardbeving gebeurde midden in de Ramadan. Het merendeel van de inwoners maakte toen een avondwandeling, zoals het de gewoonte is tijdens de Ramadan in Marokko.

Ibrahim, geboren Gadiri, vertelde over de aardbeving aan Al Akhbar. De man, handelaar van beroep, was net terug van een lange reis. Hij bevond zich aan de ingang van de stad toen de aarde begon te beven.

Zijn meest schokkende herinnering, afgezien van de lichamen, zijn voorbijgangers die in het puin en op de lichamen naar geld en waardevolle spullen zochten. Enkele van deze mensen hebben op die manier immense rijkdom verzameld en behoren nu tot de rijken in Agadir.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team