Zoeken

Abdelkrim El Khattabi binnenkort terug in Marokko?

26 februari 2013 - 10:34 - Marokko

©

Aicha El Khattabi, dochter van de Riffijnse leider Abdelkrim El Khattabi, wil dat het stoffelijk overschot van haar vader naar Marokko wordt gerepatrieerd. Zij vroeg daarvoor hulp aan koning Mohammed VI.

Abdelkrim El Khattabi ligt begraven op de Al Abbassia begraafplaats in Caïro, Egypte, waar hij in ballingschap leefde met zijn familie.

In een brief aan de Koning, vraagt Aicha ook dat het jaar 2013 aan Abdelkrim El Khattabi wordt gewijd, door de organisatie van culturele gebeurtenissen over zijn leven.

De Amazigh Liga voor Mensenrechten ondersteunt haar verzoek. De kleinzoon van Abdelkrim daarentegen is een tegenstander van zijn repatriëring. Volgens hem had zijn grootvader de wens geuit niet in Marokko te worden begraven.

In Rabat vond vorige week een studiedag plaats naar aanleiding de vijftigste verjaardag van de verdwijning van Abdelkrim El Khattabi. De deelnemers bespraken vooral zijn strijd tegen de Spaanse kolonist aan het begin van vorige eeuw.

Driss El Yazami, voorzitter van de Nationale Raad van de Mensenrechten, heeft die dag de bouw van een museum in Al Hoceima, gewijd aan de geschiedenis van de Rif, aangekondigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team