Zoeken

Aanslag tegen moskeeën in Nieuw-Zeeland, 49 doden en 48 gewonden

15 maart 2019 - 15:01 - Wereld

©

Bij een gewapende aanslag tegen twee moskeeën tijdens het vrijdaggebed in Christchurch in Nieuw-Zeeland, zijn vrijdag 49 mensen omgekomen.

Volgens plaatselijke media raakten ook 48 mensen gewond waarvan 20 ernstig. Onder de slachtoffers bevinden zich geen Marokkanen volgens de ambassadeur van Marokko in Australië en Nieuw-Zeeland.

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland verklaarde dat de aanval enkel als "een terroristische aanslag beschreven kan worden". Volgens haar was de aanslag "goed voorbereid".

Een eerste moskee op Linwood Avenue werd rond de middag aangevallen. De tweede moskee op Deans Avenue werd een dik uur later, rond 13:40 uur aangevallen. Beide aanslagen zouden door dezelfde man zijn gepleegd.

De schutter filmde zichzelf en de aanslagen en publiceerde de beelden live op Facebook en Instagram. Hij stelde zich voor als Breton Tarrant, een 28-jarige Australiër. De Australische premier Scott Morrison noemde hem een "gewelddadige extremistische terrorist van rechts". De video van 16 minuten werd geblokkeerd.

In Nieuw-Zeeland hebben de autoriteiten moslims opgeroepen om moskeeën vandaag te vermijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team