Zoeken

Tramaanslag Utrecht: politievrouw Fatima regelde reddingsoperaties

19 maart 2024 - 22:24 - Marokko

©

Het was maandagochtend 18 maart 2019, toen agent Fatima Tougha arriveerde op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Een verdachte had net geschoten in een tram en de chaos was compleet. Tientallen collega’s renden heen en weer, er lagen slachtoffers op de grond en overal waren geschokte omstanders.

De eerste momenten waren surrealistisch. "Ik stond in eerste instantie aan de grond genageld," vertelt Tougha in een interview met het AD. Ze fungeerde die dag als officier van dienst in de wijk Kanaleneiland. "Dat moment voelde als een eeuwigheid maar duurde waarschijnlijk twee, hooguit drie seconden. Die had ik nodig om te beseffen wat er aan de hand was, in mijn wijk."

Lees ook: Moskee in Utrecht beklad met hakenkruizen

Na de eerste schok nam ze leiding. "Er was veel emotie. Veel mensen achter het uniform die ik die dag trof, kende ik van mijn dagelijkse werk. Dat zorgde er mede voor dat ik die dag heel veel heb gevoeld. Alles kwam hard bij me binnen. Het liefste zou ik als doener ook direct mensen zijn gaan helpen. Maar dat was mijn rol die dag niet."

Urenlang coördineerde Tougha de inzet op het plein. Daarop volgde een onwerkelijke dag, vol met pijn, angst en adrenaline voor Fatima en haar collega’s. Pas rond 03.30 uur in de ochtend, na bijna twaalf uur onafgebroken werken, keerde ze naar huis.

Lees ook: Boa’s Utrecht verdacht van racisme tegen Marokkanen

De aanslag in Utrecht heeft de nodige impact gehad, erkent Tougha. "We hebben alle betrokken agenten een jaar lang gevolgd. We hebben geprobeerd om uitval onder collega’s te voorkomen, dat is ondanks die nazorg niet altijd gelukt."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team