Zoeken

Nederland en België vieren Suikerfeest op maandag 28 juli

27 juli 2014 - 20:04 - Marokko

©

Eid El Fitr dat het einde van de Ramadan aankondigt, wordt dit jaar op maandag 28 juli gevierd in Nederland en België. Ook in de meeste Islamitische landen zoals Saoedi-Arabië, Qatar en Palestina is het vandaag de laatste dag van de Ramadan.

De Verenigde Arabische Emiraten kondigden als eersten het einde van de maand Ramadan aan. Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit, Irak, Palestina en Jordanië meldden kort daarop op hun beurt dat de maansikkel die de maand Shawal aankondigt vanavond zichtbaar is.

In Marokko zal het einde van de Ramadan 1435 pas vanavond worden aangekondigd. Dat meldt het Marokkaans ministerie van Islamitische Zaken op zijn website. Wel werd eerder deze week in Marokko al besloten om maandag tot feestdag uit te roepen.

Ook in de rest van de Maghreb wordt de aankondiging van het einde van de vastenmaand pas vanavond verwacht.

In Nederland, België en de meeste Europese- en Maghreblanden was de Ramadan op zondag 29 juni van start gegaan. Het vasten duurde dit jaar dus 29 dagen.

Ramadan, heilige maand

Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Vasten tijdens de maand Ramadan is één van de vijf zuilen van de Islam, samen met de geloofsbelijdenis, het gebed, het geven van aalmoezen en de bedevaart.

De vastenmaand duurt gewoonlijk 29 à 30 dagen. Van zonsopgang tot zonsondergang mogen moslims niet drinken, eten, roken of geslachtsgemeenschap hebben.

Het Suikerfeest wordt gevierd op de eerste dag van Shawal, tiende maand van de islamitische jaartelling.

Bladna.nl wenst jullie allen een fijne en gezegend Eid ul-Fitr.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team