Zoeken

Spaanse Guardia Civil ontevreden met donatie aan Marokko

7 april 2024 - 14:00 - Wereld

©

De Spaanse Guardia Civil is ontevreden over de schenking van 200 nachtkijkers aan de Marokkaanse Koninklijke Gendarmerie. De Guardia Civil, die zelf kampt met een tekort aan middelen, had soortgelijke apparatuur aangevraagd om de strijd tegen illegale immigratie en drugssmokkel in de Straat van Gibraltar te versterken.

De schenking, die bedoeld is om de samenwerking tussen Spanje en Marokko in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit te bevorderen, werd afgerond voordat premier Pedro Sánchez in februari een bezoek bracht aan Rabat. De Guardia Civil, die verantwoordelijk is voor de grensbewaking in de Straat van Gibraltar, heeft echter tevergeefs om extra middelen, waaronder nachtkijkers, gevraagd.

Lees ook: Spanje overweegt opnieuw donatie 90 quads aan Marokko

De 200 nachtkijkers, met een waarde van 847.000 euro, werden besteld bij het Bulgaarse bedrijf Opticonelectron Group en zullen worden geleverd in het kader van een project voor grensbeheer en migratie in Marokko. De Guardia Civil stelt dat ze soortgelijke apparatuur nodig heeft om haar taken effectief te kunnen uitvoeren. Sommige van de nachtkijkers die de Guardia Civil nu gebruikt, zijn verouderd, hebben problemen met de batterij of zijn zelfs schadelijk voor de ogen van de gebruikers.

Lees ook: Marokko weigert financiële hulp van Spanje

In 2022 schonk Spanje al vijf Vanguard TX-boten van 700 pk aan Marokko om de strijd tegen drugssmokkel in de Straat van Gibraltar te versterken. De Guardia Civil had deze patrouilleurs ook graag zelf willen gebruiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team