Zoeken

Salah Abdeslam eist excuses van Belgische Staat

14 april 2023 - 22:30 - Wereld

©

Op woensdag 12 april zei terreurbeschuldigde Salah Abdeslam tijdens het assisenproces in België over de aanslagen van maart 2016, dat de Belgische Staat zich moet excuseren voor de deelname aan de internationale coalitie die vocht tegen Daesh in Syrië en Irak. Dat was volgens hem een foute inschatting met grote gevolgen.

Verschillende beschuldigden verklaarden woensdag dat de aanslagen een reactie waren op de bombardementen van de internationale coalitie tegen terreurgroep Daesh in Syrië, waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Abdeslam vroeg woensdag het woord en begon met te zeggen dat zijn woorden choquerend en kwetsend kunnen zijn. "Maar we zijn hier voor de waarheid. En beter een waarheid die kwetst dan een leugen die goed aanvoelt", aldus Abdeslam geciteerd door Het Nieuwsblad.

Lees ook: Salah Abdeslam klaagt over politiegeweld

Het onbegrip van slachtoffers tijdens hun getuigenissen heeft hem "erg geraakt", zegt Abdeslam. "Daarom wil ik de emoties even terzijde schuiven en me duidelijk uitdrukken, zodat ze ons kunnen begrijpen." De regering heeft destijds "de situatie verkeerd ingeschat en te veel risico’s genomen. En de gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Het minimum nu is dat de staat zijn verantwoordelijkheid neemt, zich excuseert zelfs", aldus de terreurverdachte. Daarnaast moet de overheid ook tussenkomen bij de verzekeraars om de slachtoffers te vergoeden.

Toen voorzitster Laurence Massart hem vroeg wat volgens hem de zin was van de golf van terreuraanslagen in Europa, vertelde Abdeslam het verhaal van een vrouw die hij in 2014 mee uit het kanaal had helpen halen op de grens tussen Molenbeek en Brussel. "Ik vertel het niet om een medaille te krijgen, maar om aan te tonen dat we samen leefden, elkaar respecteerden, ondanks verschillen", zei de verdachte.

Lees ook: Salah Abdeslam in gevangenis getrouwd

De "desastreuze beslissingen" van de politieke leiders die de aanval inzetten op Daesh veranderden alles. Er vielen veel onschuldige slachtoffers onder wie ook vrouwen en kinderen die verminkt werden. Hen een "collaterale schade" noemen is zeggen dat een moslimleven minder waarde heeft. Daarom moeten de verantwoordelijken achter de bombardementen in Syrië en Irak ook in de beschuldigdenbox zitten. "Hier tellen we de doden, daar zijn ze gestopt met tellen", aldus Abdeslam.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team