Zoeken

Polisario haalt uit naar steun VAE aan Marokko

7 mei 2024 - 22:00 - Wereld

©

Brahim Ghali, leider van het Polisario, is niet te spreken over de steun die de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op militair en economisch vlak aan Marokko verlenen.

Ghali uitte zijn kritiek tijdens een persconferentie voor internationale media die het filmfestival in de kampen van het Polisario belichtten. Hij hekelde de steun die de VAE al "sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw" aan de Marokkaanse koninklijke strijdkrachten (FAR) verleent "en die tot op dag van vandaag voortduurt".

Lees ook: Marokko centraal in spanningen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten

De secretaris-generaal van het Polisario beschreef de VAE als "een klein land dat geografisch ver verwijderd is van Noord-Afrika". Hij stelde dat dit "klein land" gevoeliger had moeten zijn voor de "agressie tegen een klein land als de Sahara, want het scenario zou zich met hen kunnen herhalen."

Lees ook: Algerije furieus op "trio" Marokko-Verenigde Arabische Emiraten-Israël

De kritiek van het Polisario komt na beschuldigingen van hun beschermer, Algerije, aan het adres van de VAE en Israël. Algerije beschuldigt deze twee landen ervan zich met Marokko tegen hen te verenigen in een aantal dossiers, waaronder de kwestie van de Sahara. Volgens Algerije steunen de VAE Marokko met wapens en economisch door middel van enorme investeringen in de Sahara. De oosterbuur beschuldigt Abu Dhabi er ook van bewust te weigeren om de fondsen te onthullen die door Algerijnse figuren uit het regime van de overleden president Abdelaziz Bouteflika naar hen zijn overgebracht, en om hen informatie te geven over bedragen van tot 300 miljoen dollar waarvan Algerije meent dat de VAE ze verbergen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team