Zoeken

Koning Mohammed VI haalt hard uit naar Israël

8 mei 2024 - 09:00 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft tijdens de 15e Topconferentie van de Organisatie van Islamitische Samenwerking, op 4 en 5 mei in Banjul, Gambia, opgeroepen tot een onmiddellijke, duurzame en algehele stopzetting van de aanvallen op de Lees ook: Gazastrook. De monarch, die tevens voorzitter is van het Al-Qods Comité, benadrukte de noodzaak voor het doorlaten van humanitaire hulp in het gehele Palestijnse gebied.

In zijn toespraak, die werd voorgelezen door minister van Habous en Islamitische Zaken Ahmed Toufiq, sprak de Koning zich uit tegen de "brutale agressie" tegen Gaza. Hij beschreef de situatie als een extreme ernst en een belediging voor de menselijkheid, die verergerd wordt door de toename van aanvallen door extremistische kolonisten in de Westelijke Jordaanoever, aangespoord door Israëlische regeringsfunctionarissen.

Lees ook: Druk op Marokkaanse regering om banden met Israël te verbreken

Mohammed VI veroordeelde de praktijken die het juridische en culturele karakter van de heilige stad Jeruzalem proberen te veranderen en sprak zijn categorische afkeuring uit over alle vormen van gedwongen verplaatsing, collectieve bestraffing en wraakacties tegen Palestijnen. Hij riep invloedrijke staten op om hun historische verantwoordelijkheid te nemen en actief te werken aan het beëindigen van deze catastrofale situatie, om zo de cyclus van geweld te breken en een tweestatenoplossing te bevorderen.

Lees ook: Palestijnse journalist doet oproep aan Koning Mohammed VI (video)

De Koning benadrukte ook de humanitaire inspanningen van Marokko in Gaza en Al-Quds, in samenwerking met Egypte via de grensovergang van Rafah. Hij prees de activiteiten van het Bayt Mal Al-Qods agentschap, dat ondanks uitdagingen, sociaaleconomische projecten en ondersteuning aan ziekenhuizen in de regio heeft gerealiseerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team