Zoeken

Nieuwe aanvallen van Polisario nabij Smara

5 november 2023 - 20:00 - Marokko

©

In de nacht van zaterdag op zondag werden drie nieuwe bombardementen gemeld vlakbij een militaire basis in de buurt van Smara, in de Marokkaanse Sahara. Het zou om een nieuwe aanval van het Polisario kunnen gaan.

De explosies zouden veroorzaakt kunnen zijn door een aanval van milities van het Polisario Front op een Marokkaanse luchtmachtbasis in het gebied, meldt Équipe Media. "Het incident vond plaats nabij de militaire basis van waaruit drones zouden zijn vertrokken die verantwoordelijk waren voor de dood van vele Sahrawi-burgers in de bevrijde gebieden", voegt dezelfde bron toe.

Lees ook: Aanvallen op Smara: belastend bewijs tegen Polisario

Het incident is niet bevestigd door Marokko. Op 29 oktober werd de stad Smara het doelwit van drie bombardementen, opgeëist door het Polisario, waarbij één dode en drie gewonden vielen. Alle slachtoffers zijn gewone burgers. De overleden jonge man is een Franse Marokkaan die op vakantie was in Marokko. De VN-missie voor de organisatie van een referendum in de Westelijke Sahara (Minurso) heeft ook niet gereageerd op deze aanval.

Lees ook: Smara: Marokko waarschuwt, "aanvallen zullen niet onbestraft blijven"

Na een Marokkaanse militaire actie tegen Sahrawi-activisten in Guerguerat op 14 november 2020, verklaarde het Polisario de beëindiging van het staakt-het-vuren van 1991. De separatistische beweging bestempelde ook de veranderde houding van Spanje ten opzichte van de Sahara ten gunste van Marokko als "verraad".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team