Zoeken

Europese Investeringsbank leent miljard euro aan Marokko

29 april 2024 - 08:00 - Economie

©

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een lening van een miljard euro goedgekeurd voor Marokko. Dit bedrag zal worden gebruikt om de gebieden te herbouwen die getroffen zijn door de aardbeving van Al Haouz in september 2023.

De EIB had al eerder toegezegd Marokko te steunen bij de financiering en uitvoering van het heropbouwprogramma. De lening is bedoeld om het ambitieuze nationale herstelplan te ondersteunen, met name op het gebied van infrastructuur, transport, onderwijs, gezondheid en sociale bescherming.

Lees ook: IMF bevestigt miljardenlening aan Marokko

Het toegekend bedrag zal worden gebruikt om de schade door de aardbeving te herstellen en de getroffen gebieden te herbouwen. De focus ligt op het creëren van resistente en duurzame infrastructuur, woningen, transportnetwerken, waterbehandeling en schone energie. De EIB wil ook de levensomstandigheden van de bewoners verbeteren en de getroffen gebieden beter bestand maken tegen toekomstige rampen.

De EIB heeft zich ertoe verbonden om de komende drie jaar een miljard euro te mobiliseren voor de heropbouw van Marokko. De lening wordt gegarandeerd door het nieuwe Neighbourhood Development and Investment Initiative (NDICI) en het Europees Fonds voor Duurzame Ontwikkeling (EFSD+).

Lees ook: Fonds voor aardbeving Marokko bereikt 18 miljard dirham

De Europese Investeringsbank is al sinds 1979 actief in Marokko. De bank heeft 135 projecten in Marokko gefinancierd voor een totaalbedrag van 9,8 miljard euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team