Zoeken

Marokko geïnteresseerd in Zwitserse gepantserde voertuigen

1 november 2023 - 20:24 - Marokko

©

Marokko, dat streeft naar de versterking en modernisering van zijn strijdkrachten, toont interesse in Zwitserse gepantserde infanteriegevechtsvoertuigen.

Het Marokkaanse leger "zou geïnteresseerd zijn" in de Zwitserse gepantserde infanteriegevechtsvoertuigen (IFV) Mowag Piranha, meldt Maghreb-Intelligence. De Royal Armed Forces zijn van plan hun Zuid-Afrikaanse Ratel infanterievoertuigen, Franse AMX-10P, Franse VAB VCI en Nederlandse YPR-765, die al decennia in gebruik zijn, te vervangen door de Zwitserse voertuigen bekend om hun efficiëntie.

Lees ook: VS schenken 500 tanks aan Marokko

De Mowag Piranha wordt geproduceerd door de Zwitserse fabrikant Mowag Corporation, een dochteronderneming van General Dynamics, en is een licht gepantserd troepentransportvoertuig. De Piranha V komt in drie varianten: IFV met een 30 mm kanon, antitank met een raketwerper en artillerie met een 120 mm kanon. Het voertuig zou voldoen aan de verschillende behoeften van het Marokkaanse leger. Ontworpen om uitgerust te worden met een nieuwe turret bewapend met een kanon tot een kaliber van 40 mm, kan de Piranha IV ook worden uitgerust met een turret met een 105 mm kanon. Het chassis blijft min of meer gelijk aan de andere Piranha modellen, zoals de Piranha II die nog steeds in productie is.

Lees ook: Koninklijke Gendarmerie versterkt vloot met Amerikaanse high-performance patrouilleboten

In 2005 verwierf Marokko 40 Zwitserse M109 artilleriekanonnen. De speciale eenheden van de Marokkaanse marine gebruikten eerder ook het Brügger & Thomet MP9 machinepistool, ontworpen en gefabriceerd in Zwitserland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team