Zoeken

Marokko versterkt banden met Israël ondanks protesten

13 januari 2024 - 19:00 - Marokko

©

Ondanks oproepen van veel Marokkanen om de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël te verbreken na de recente escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas, versterkt Rabat haar banden met Tel Aviv.

Het verbindingsbureau van het koninkrijk in Tel Aviv heeft aangekondigd dat het is begonnen met het aanbieden van consulaire diensten.

Lees ook: Marokkaanse regering weigert petitie tegen normalisatie met Israël

"In het kader van de consulaire hervorming die wordt uitgevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, informeert het Verbindingsbureau van het Koninkrijk Marokko in Tel-Aviv alle Marokkaanse burgers die in Israël wonen en buitenlanders die een visumaanvraag voor Marokko willen indienen, dat dit voortaan kan via het nieuwe systeem voor het aanvragen van consulaire afspraken op afstand: rdv.consulat.ma", staat in een verklaring. De aangeboden diensten omvatten het uitgeven van nationale identiteitskaarten, het verstrekken van paspoorten, het authentificatie van handtekeningen en het uitgeven van visa.

Deze aankondiging komt in een tijd waarin er oproepen zijn om de banden met Israël te verbreken. Sinds de verrassingsactie van Hamas op 7 oktober en de Israëlische reactie daarop, zijn er in verschillende Marokkaanse steden pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd, waarbij wordt opgeroepen tot het verbreken van de diplomatieke banden met Tel Aviv. Een eis die is geuit in een populaire petitie die 10.200 handtekeningen heeft verzameld. Woensdag weigerde het kantoor van de Marokkaanse premier de petitie in ontvangst te nemen. "We hadden eerder om een afspraak gevraagd en men zei ons dat we de petitie konden komen indienen. Maar toen we aankwamen, werden we geconfronteerd met zware veiligheidstroepen en lokale autoriteiten die ons de toegang weigerden," verklaarde Abdel-Kader Al-Aalami, lid van het organisatiecomité van de petitie, aan The New Arab.

Lees ook: Massale steun voor Gaza in Marokko: 90% ziet weerstand als enige oplossing

Later op de dag bracht Mustapha Baitas, woordvoerder van de regering en onderminister belast met parlementaire relaties, verduidelijking. Hij verklaarde dat de indieners van de petitie een verkeerde procedure hadden gevolgd, wat leidde tot de weigering van toegang voor het indienen van de petitie. Deze afwijzing heeft de vastberadenheid van de anti-normalisatiebeweging echter niet verzwakt. "Wat we woensdag hebben meegemaakt, toont de verwevenheid aan tussen normalisatie en een staat van tirannie en anarchie," verklaarde Al-Aalami in een persbericht op donderdag. "We zullen onze strijd voortzetten ter verdediging van de grondwet en de wet tegen de staat van ellende en institutioneel falen die door de regering wordt getoond."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team