Zoeken

Het schrijnend verhaal van een Marokkaanse jihadist in de VS

2 mei 2024 - 23:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse Amerikaan uit Minnesota is veroordeeld tot 12 jaar celstraf wegens lidmaatschap aan de terroristische organisatie Daesh in Syrië. Abdelhamid Al-Madioum, 27 jaar oud, vocht twee maanden voor Daesh voordat hij gewond raakte en gevangen werd genomen. Tijdens zijn proces toonde hij berouw en benadrukte hij hoe hij was veranderd sinds zijn radicalisering.

Abdelhamid Al-Madioum verliet Minnesota in 2014 om zich bij Daesh te voegen, gemotiveerd door de vermeende onderdrukking van moslims door het regime van Bashar Al Assad in Syrië. Hij raakte al snel gewond in een explosie en bracht 18 maanden door in gevangenschap voordat hij in 2023 door de FBI naar de Verenigde Staten werd gerepatrieerd.

Lees ook: Frans-Marokkaanse jihadist deelt 10 jaar later verhaal

Tijdens de zitting in de rechtbank toonde Al-Madioum berouw voor zijn daden. Hij beschreef zijn tijd bij Daesh als een "grote fout" en benadrukte zijn transformatie sindsdien. Hij is nu vader van vier kinderen en zegt dat hij zijn leven wil wijden aan het bevorderen van vrede en begrip.

Lees ook: Aïcha El Wafi: een chaotisch leven en een terrorist als zoon

De aanklagers erkenden Al-Madioum’s berouw, maar benadrukten de ernst van zijn misdaden. Ze voerden aan dat hij geweld had toegepast en anderen had aangemoedigd om zich bij Daesh aan te sluiten. De rechter legde hem uiteindelijk een straf van 12 jaar cel op, lager dan de 20 jaar die door de aanklagers was geëist. De rechter nam Al-Madioum’s berouw, zijn medewerking aan het onderzoek en zijn moeilijke omstandigheden in Syrië in overweging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team