Zoeken

Marokko: druk om betrekkingen met Israël te verbreken

22 december 2023 - 18:00 - Marokko

©

In Marokko groeit de druk om de diplomatieke banden met Tel Aviv te verbreken naarmate Israël zijn acties tegen de Palestijnse beweging Hamas intensiveert.

Op 10 december, een datum die de herdenking van de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen markeert, werden in Marokko nieuwe demonstraties georganiseerd. Tienduizenden Marokkanen gingen de straat op om het einde van de samenwerkingsovereenkomsten met Tel Aviv en de sluiting van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat te eisen. "Het volk wil het einde van de normalisatie", scandeerde de menigte voor het Marokkaanse parlement.

Lees ook: Koning Mohammed VI opgeroepen om nationaliteit in te trekken van Israëlische Marokkanen

Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische reactie op de Gazastrook, hebben groepen in Marokko die tegen de normalisatie zijn, mensen gemobiliseerd. Ze organiseerden een "mars van een miljoen" die het Mohammed V-plein in Rabat blokkeerde, een ongekend evenement sinds de Abraham-akkoorden. "Degenen die de normalisatie met de Israëlische entiteit steunen, vormen een dissonante minderheid binnen de Marokkaanse samenleving, die ademt voor de Palestijnse zaak", verklaarde Abderrahim Chikhi, voormalig leider van de islamistische beweging van Uniciteit en Hervorming, aan The New Arab.

Ondanks de sterke publieke tegenstand, is het onduidelijk of de Marokkaanse regering zal zwichten voor de druk. Historisch gezien heeft Marokko altijd banden gehad met Israël "om dialoog en begrip te behouden", alvorens ze tijdens de tweede Intifada in 2000 te verbreken. Deze banden werden hervat onder het bewind van de voormalig Amerikaans president Donald Trump in ruil voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Of deze banden opnieuw zullen worden verbroken in het licht van de huidige crisis, blijft een open vraag.

Lees ook: Journaliste Zineb El Rhazoui verliest prijs na uitspraken over Gaza

Het bestuur van Hamas heeft woensdag aangekondigd dat de Israëlische militaire operaties 20.000 doden hebben veroorzaakt in Gaza, waaronder zeker 8000 kinderen en 6200 vrouwen. Met Israël dat vastberaden is de militaire operaties voort te zetten tot "de eliminatie van Hamas, tot de overwinning", bevindt de Marokkaanse regering zich in een lastige positie, waarbij een evenwicht moet worden bewaard tussen internationale diplomatie en binnenlandse druk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team