Zoeken

Marokko beschuldigt Saoedi-Arabië van culturele toe-eigening

14 oktober 2023 - 17:00 - Cultuur

©

De spanningen tussen Saoedi-Arabië en Marokko lopen op vanwege beschuldigingen van culturele toe-eigening. Reden van deze onrust is een traditioneel Marokkaanse mozaïek, bekend als ’zellige’, die te zien is in een recente campagne van het Saoedische ministerie van Cultuur.

Een afbeelding die het ministerie gebruikte bij de lancering van een nieuw cultureel platform, met de bedoeling een "volledige databasis voor de Saoedische culturele sector" te weerspiegelen, is onderwerp van controverse geworden. De afbeelding, een weergave van de Marokkaanse zellige, is ook te vinden op Amazon onder "Moroccan Architecture Print, Marrakech Wall Art". Marokkaanse internetgebruikers reageerden kwaad. "U heeft een prachtige cultuur die een eigen portaal verdient. Wat heeft deze site echter te maken met de Marokkaanse zellige Fassi die op de foto staat?", reageerde een gebruiker

Lees ook: Erfgoed: Marokko beschermt zich tegen Algerije

Veel internetgebruikers merken ook op dat het niet de eerste keer is dat een land probeert zich de Marokkaanse zellige toe te eigenen. Algerije vierde in 2022 de zellige als deel van hun eigen cultureel erfgoed. Dit leidde tot controverse tussen de twee landen. "Zellige is ons erfgoed en we zullen er nooit afstand van doen... niemand heeft het recht om dat te betwisten," reageerde Said Sayoud, gouverneur van Oran, toen.

Lees ook: Hadra, het Marokkaans erfgoed dat Algerije wil stelen

Marokko besloot daarop stappen te ondernemen om zijn culturele erfgoed te beschermen. Mehdi Bensaïd, de Marokkaanse minister van Cultuur, benadrukte de noodzaak van "internationaal erkende juridische maatregelen om ons immaterieel erfgoed te beschermen" en buitenlandse pogingen tot toe-eigening te voorkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team