Zoeken

Marokko paraat voor nucleaire noodsituaties

8 november 2022 - 22:00 - Marokko

©

Na afloop van haar evaluatiemissie inzake paraatheid voor noodsituaties (EPREV) in Marokko, heeft de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) haar bevindingen gepresenteerd.

Van 24 oktober tot en met 2 november heeft de IAEA de capaciteit en het niveau van paraatheid van Marokko voor nucleaire en radiologische noodsituaties beoordeeld. Hoewel het koninkrijk geen kerncentrale bezit maar er wel één wil bouwen, exploiteert het Nationaal Centrum voor Energie, Wetenschappen en Nucleaire Technologieën (CNESTEN) de MA-R1 TRIGA-onderzoeksreactor in het Onderzoekscentrum voor Kernenergie van Maamora in Rabat. Deze wordt gebruikt voor onderzoek op het gebied van kernenergie en voor geochronologie (ouderdomsbepaling van gesteenten, fossielen en sedimenten). Tien dagen lang heeft het uit zes leden bestaande evaluatieteam van het IAEA in Rabat overlegd met hun collega’s van de AMSSNuR. Deze organisatie is in 2019 als eerste Afrikaanse IAEA-centrum voor capaciteitsopbouw op het gebied van nucleaire rampenbeheersing opgericht, en werkt samen met een aantal agentschappen die binnen de overheid verantwoordelijk zijn voor nucleaire rampenbestrijding.

Lees ook: Rusland steunt Marokko bij ontwikkeling kernenergie

"Over het algemeen heeft Marokko een stevige basis voor zijn EPR-regelingen," aldus de delegatieleider, Brian Ahier, directeur-generaal Milieuhygiëne en stralingsbescherming bij Health Canada. Dankzij deze EPREV-missie is de reactiecapaciteit voor radiologische crisissituaties in het hele land op een hoog niveau gebracht. Het team heeft Marokko aangeraden bepaalde documenten over zijn systeem voor rampenbeheer te voltooien. Zo zal het land beter voorbereid zijn en in de toekomst beter te kunnen reageren op nucleaire noodsituaties.

Lees ook: Nieuwe samenwerking Marokko-Israël op nucleair gebied irriteert Algerije

Verschillende sterke punten werden genoemd in de reactie van Marokko op nucleaire noodsituaties. Het gaat onder meer om een sterke betrokkenheid bij de voorbereiding van alle partijen op nucleaire en radiologische crisissituaties, het opstarten van en deelnemen aan activiteiten op het gebied van opleiding, bewustmaking en capaciteitsopbouw om de reactie op nationale en internationale nucleaire crises te verbeteren, enz. Het evaluatieteam heeft ook een aantal aanbevelingen geformuleerd om de reactie op nucleaire noodsituaties verder te verbeteren. Deze omvatten het actualiseren van de nationale veiligheidsanalyse op basis van een gerichte analyse van de nucleaire en radiologische infrastructuur, het afstemmen van de beveiligingsstrategie op de meest recente IAEA-beveiligingsnormen, enz.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team