Zoeken

Marokko: aanleg nieuwe snelweg van start

17 januari 2024 - 09:00 - Marokko

©

In Marokko is de aanleg van een nieuwe snelweg, die Casablanca en Rabat over een afstand van 60 kilometer zal verbinden, in volle gang. Dit project, dat in 2017 is gelanceerd, is bedoeld om de toenemende verkeersdrukte op de bestaande hoofdweg tussen deze twee steden te verlichten.

Volgens het weekblad Challenge zijn de studies voor het project voltooid, is de route van de nieuwe weg volledig uitgestippeld en zijn toekomstige onteigeningen geïdentificeerd. Bijna alle voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond en de verschillende ministeries werken samen om het project te realiseren. Vanaf 22 januari 2024 zal het ministerie van Binnenlandse Zaken starten met openbare onderzoeken naar de impact in ongeveer tien landelijke en stedelijke gemeenschappen tussen Rabat en Casablanca, waaronder Cherrat, Aïn Tizgha, Fedalate, Bouznika, Chellalat, Beni Yakhlef, Sidi Moussa Ben Ali en Sidi Moussa El Mejdoub. Deze onderzoeken zullen 20 dagen duren. De geschatte totale kosten van het project bedragen 5 miljard dirham.

Lees ook: Marokko bouwt snelweg van Marrakech naar Fez via Beni Mellal

De nieuwe snelweg, die naar verwachting in 2026 voltooid zal zijn, zal niet alleen de verkeersdruk op de hoofdweg verlichten, maar ook dienen als toegangsweg tot het nieuwe grote stadion van Casablanca dat nabij de militaire luchthaven in Benslimane wordt gebouwd. De snelweg zal ook bijdragen aan het verminderen van de verkeersdruk van het noorden van het land naar Marrakech, die momenteel nog steeds via Casablanca loopt, in afwachting van de ingebruikname van de nieuwe snelweg Tit Mellil-Berrechid.

Lees ook: Casablanca-Rabat: Marokko bouwt nieuwe snelweg tegen 2026

De snelweg Tit Mellil-Berrechid, met een lengte van 30 kilometer, zal de ringweg van Casablanca (A1) verbinden met de snelwegen Casablanca-Marrakech (A3) en Berrechid-Beni Mellal (A4) bij het knooppunt Berrechid. Dit project, met een totale investering van 2,5 miljard dirham, wordt voornamelijk gefinancierd door het Arabische Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling (FADES) en is bedoeld om het verkeer in en rond Groot-Casablanca te vergemakkelijken en de reistijd van noord en oost naar het zuiden van het koninkrijk te verkorten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team