Zoeken

Marokkanen in Frankrijk zwaar opgelicht door werkgever

11 december 2023 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In het Franse Vaucluse bevinden achttien Marokkaanse seizoensarbeiders zich in een benarde situatie. Ze zitten sinds hun aankomst in het voorjaar voor een tijdelijke baan in de wijngaarden en groenten oogst, zonder salaris.

De arbeiders leven bovendien onder onmenselijke omstandigheden in een villa die nog in aanbouw is, zonder water, gas of elektriciteit. Dit betekent geen licht, verwarming, douche, toilet of kookmogelijkheden. Driss, een 27-jarige werknemer, vertelt aan France Bleu Vaucluse dat ze het erg moeilijk hebben, met name door de kou en slaapgebrek.

Lees ook: Marokkaanse slachtoffer van moderne slavernij in Frankrijk

Lokale vrijwilligers bieden de arbeiders hulp door hen gratis dekens, warme kleding en voedsel te geven. Ze kunnen ook hun telefoons opladen bij een nabijgelegen landbouwcoöperatie en krijgen ’s ochtends koffie aangeboden. De prefectuur van Vaucluse is van plan om hen tijdelijke noodopvang te bieden, afhankelijk van de beschikbare plaatsen. De staat overweegt de kosten voor deze opvang te verhalen op de werkgever.

De arbeidsinspectie is op de hoogte gebracht en doet onderzoek naar de zaak. Tijdens een eerste zitting heeft het arbeidsgerecht in Avignon de werkgever bevolen de werknemers te betalen. De werkgever, Michel Jean, verdedigt zich door te zeggen dat hij nooit de intentie had om niet te betalen en wacht op verdere gerechtelijke beslissingen. Hij beweert dat de vertraging in betalingen komt doordat de werknemers meer eisten dan overeengekomen was.

Lees ook: Waarom jonge Marokkanen hun land verlaten voor een hopeloos leven in Nederland

Hervé Proksch, advocaat van de Marokkaanse arbeiders, wijst op het falen van de werkgever om de salarissen uit te betalen. Voor sommige arbeiders zijn er contracten, maar voor anderen zijn er noch contracten noch salarissen, wat wijst op zwart werk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team