Zoeken

Marokkanen zijn duivelskunstenaar volgens Egyptische Ramadan-serie

17 juli 2014 - 16:31 - Marokko

©

De Egyptische serie "Adamsappel" uitgezonden tijdens de maand Ramadan op verschillende Arabische satellietzenders, zorgt voor onvrede in Marokko. Marokkanen, en met name Imazighen uit het Atlasgebergte, worden er afgeschilderd als duivelskunstenaars die zich enkel bezighouden met hekserij, bovennatuurlijke en kwaadaardige krachten.

Marokko en Marokkanen vernederen blijkt een traditie te zijn geworden bij onze ’broeders’ in het Midden-Oosten, met name tijdens de heilige maand Ramadan. Dat de Islam aan moslims verbiedt om hun naasten te denigreren of te verachten heeft daar duidelijk geen invloed op.

In de 22e minuut van aflevering dertien van de serie (video onderaan het artikel), besluiten de Egyptische acteur Khaled Essaoui en een andere actrice van de serie, te doen alsof hij bovennatuurlijke krachten heeft die hij tijdens een tienjarig verblijf in de Marokkaanse Atlas heeft verworven. Hij werd in het Marokkaans dorpje waar hij verbleef van zwarte magie beschuldigd, waarna hij naar Egypte terugkeerde.

Het imago van Marokkanen in het Midden-Oosten

Het is niet de eerste keer dat televisieproducties uit het Midden-Oosten het imago van Marokkanen proberen te besmeuren. Vooral vrouwen worden vaak afgeschilderd als heksen, prostituees of profiteurs.

In augustus 2010 had het animatiefilmpje ​​"Abu Qatadah w Abu Nabil" ook voor veel verontwaardiging gezorgd in Marokko. In de achtste aflevering, uitgezonden door de Koeweitse zender Al Watan, probeerden een Marokkaanse vrouw en haar dochters twee reeds getrouwde mannen uit het Midden-Oosten te beheksen, zodat ze met de dochters zouden trouwen.

Khalid Naciri, toen Marokkaanse minister van Communicatie en regeringswoordvoerder, had de zaak sterk veroordeeld. De Koeweitse zender had uiteindelijk zijn excuses aangeboden aan de Marokkaanse regering en bevolking.

Dé aflevering

(vanaf de 20e minuut)

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team