Zoeken

100% Marokkaanse koelkast, ecologisch en zonder elektriciteit

15 januari 2024 - 12:00 - Marokko

©

Rawya Lamhar, een jonge Marokkaanse ingenieur, heeft een kleikoelkast uitgevonden die zonder elektriciteit functioneert en voedsel tot 15 dagen kan bewaren.

De koelkast, genaamd Go Energy Less, maakt gebruik van een waterverdampingssysteem om voedsel en medicijnen koel te houden. Lamhar ontwikkelde het idee in 2015 tijdens een bezoek aan een dorp in de bergachtige regio van Khenifra, waar ze geconfronteerd werd met het gebrek aan elektriciteit en stromend water, wat het moeilijk maakte om voedsel en medicijnen te bewaren.

Lees ook: Marokko bij landen die het meest voedsel verspillen

Het ontwerp van de Go Energy Less koelkast bestaat uit twee kleipotten, een grote en een kleine, met een tussenruimte gevuld met fijn zand. Dit zand moet één tot twee keer per dag worden bevochtigd met een halve liter water. Het geheel wordt afgedekt met een vochtige doek om afkoeling door verdamping mogelijk te maken. Voor optimale werking moet de koelkast op een verhoogde, geventileerde plek staan, niet dicht bij een muur. Onder deze omstandigheden kan de koelkast voedsel ongeveer 10 tot 15 dagen bewaren.

De koelkast wordt sinds zijn uitvinding in 2015 sterk gebruikt in afgelegen gebieden zonder toegang tot elektriciteit. Naast voedsel kan het systeem ook worden gebruikt om medicijnen, zoals insuline, op de juiste temperatuur te bewaren. Lamhar en haar collega’s hebben het ontwerp van de koelkast verfijnd met de hulp van twee architecten uit Marrakech en hebben vervolgens Go Energyless Solutions opgericht. Ze hebben een productiefaciliteit in de buurt van Marrakech opgezet, waar twee modellen van de koelkast worden geproduceerd en verkocht voor respectievelijk 220 dirham en 500 dirham. Het duurdere model is gericht op stedelijke klanten, terwijl het goedkopere model bedoeld is voor landelijke gebieden.

Lees ook: Honderden Marokkaanse dorpjes met zonnepanelen uitgerust

Een laboratorium in Rabat heeft de veiligheid van het product getest en bevestigd dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Sindsdien is de vraag naar Go Energy Less toegenomen, niet alleen in Marokko, maar ook in Europa, de Verenigde Staten en zelfs in Azië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team