Zoeken

Marokkaans leger: historisch defensiebudget in 2024

9 januari 2024 - 13:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Defensie heeft voor het jaar 2024 een historisch hoog defensiebudget vastgesteld van 124,7 miljard dirham, wat een stijging van 5% betekent ten opzichte van het budget van 2023, dat 116 miljard dirham bedroeg. Dat meldt het gespecialiseerde defensie- en veiligheidsmagazine Defensa, dat jaarlijks de militaire capaciteiten van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) analyseert.

Volgens het Spaanse tijdschrift zal Marokko met dit recordbudget het proces van aanschaf en reparatie van FAR-uitrusting voortzetten en de strategie om de nationale defensie-industrie te ontwikkelen verder bevorderen. Onder de recente aanwinsten van de Marokkaanse strijdkrachten vallen 18 HIMARS-raketlanceerplatforms, munitie, het Israëlische PULS-raketsysteem dat binnenkort wordt geleverd, en andere wapensystemen van Israël, waaronder de eerste SpyX-stealthdrone met een operationeel bereik van 50 km ontwikkeld door BlueBird, en de eerste Barak MX langeafstands luchtafweerbatterij van IAI.

Lees ook: Marokkaans leger: recordbudget en versterkte capaciteiten

In 2023 breidde de Marokkaanse luchtmacht zijn vloot uit met de aankoop van 24 Apache-helikopters, ter versterking van de surveillance- en aanvalscapaciteiten van het koninkrijk tegen potentiële bedreigingen. Deze acquisities omvatten ook de Israëlische SpyX-drone, gespot in de Marokkaanse woestijn naast de Turkse Akinci en de Chinese Wing Loong 2. Op het gebied van ruimtevaart meldt Defensa dat de Israëlische groep IAI is geselecteerd om een nieuwe observatiesatelliet te leveren ter vervanging van de in 2017 gelanceerde en nu operationeel verouderde ’Mohammed VI-A’-satelliet. Marokko is ook van plan een antiraketsysteem voor zijn kusten aan te schaffen.

Lees ook: Marokkaanse politie investeert miljoenen in nieuwe schoenen

Het tijdschrift herinnert eraan dat Marokko een Amerikaanse subsidie van 10 miljoen dollar heeft ontvangen, inclusief de levering van 500 militaire voertuigen als onderdeel van het Surplus Defence Articles (EDA) programma.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team