Zoeken

Marokkaan allereerste directeur katholieke school in België

8 september 2022 - 11:00 - Wereld

©

De 47-jarige Marokkaanse Mechelaar Hamid Riffi is sinds 1 september de nieuwe algemeen directeur van het Scheppersinstituut in het Belgische Mechelen. Hij is de eerste moslim die aan het roer staat van een katholieke school in Vlaanderen.

Hamid Riffi is een geboren Mechelaar en kind aan huis in het Scheppersinstituut in Mechelen. Hij is oud-leerling, oud-leerkracht, oud-adjunct-directeur en sinds 1 september dus ook algemeen directeur van de school. En dat is ook een primeur voor de hele katholieke onderwijskoepel, die bevestigt dat hij de eerste islamitische directeur is van een katholieke school in Vlaanderen. Maar dat doet hem allemaal niet zo veel. "Ik ben ook niet aangeworven omdat ik Marokkaan of moslim ben, of dat hoop ik toch. Er waren verschillende kandidaten voor deze functie, en ik ben aangenomen vanwege mijn capaciteiten als leerkracht en manager. Daar wil ik ook op afgerekend worden. Maar zeker en vast is dit een positief signaal naar de buitenwereld. Dat het normaal zou moeten zijn, in alle sectoren, dat mensen met een migratieachtergrond ook hogere functies bekleden", aldus Riffi in Het Nieuwsblad.

Lees ook: Jennet Ahbouk verovert plaats in Nederlandse jeugdzorg

Zich engageren in een school met een katholieke visie is voor de nieuwe directeur vanzelfsprekend. "De normen en waarden die we hier op deze katholieke school uitdragen, zijn eigenlijk dezelfde waarden die ik van thuis uit heb meegekregen. Respect voor elkaar, solidariteit: het zijn humane waarden. Wel denk ik dat scholen vandaag – zeker in een stedelijke context – meer cultuursensitief moeten zijn. Denk aan zware sportactiviteiten in de les lichamelijke opvoeding. Misschien is het niet nodig om leerlingen 50 minuten te laten hardlopen tijdens de ramadan. Denk aan geschiedenis. Tot een tijd geleden werd alleen met een westerse blik naar de koloniale periode gekeken. Nu weten we dat je ook de andere kant kan toelichten. De lessen godsdienst zijn ook ideaal. Je bekijkt niet alleen de katholieke godsdienst, maar maakt ook de vergelijkende studie met andere godsdiensten en overtuigingen. Zo wordt ieder mens in zijn waarde gelaten. Dat is belangrijk. Want het is pas als ze zich goed en veilig voelen op school, dat leerlingen tot studeren komen."

Lees ook: Mohamed en Mark werken met veel passie in de Zaanbajes

Het Scheppersinstituut heeft in totaal zo’n 850 leerlingen die Hamid Riffi tot voor kort allemaal persoonlijk kende. "Tot de coronaperiode, toen er eerstejaars met mondmaskers toekwamen. Toen werd het moeilijker. Maar daarvoor kende ik hen allemaal, ook de bravekes", vertelt Riffi. Als adjunct-directeur was hij met name verantwoordelijk voor de discipline en kreeg hij dus vooral te maken met de leerlingen die wel eens buiten de lijntjes kleurden. Ook als algemeen directeur wil Riffi voeling houden met iedereen in de school. Zo bracht hij een deel van zijn eerste schooldag door in de leraarskamer en op de speelplaats. "Ik wil een aanwezige directeur zijn. Want ik vind het interessant om een pedagogische visie mee richting te geven en in de praktijk te brengen. Maar ik wil vooral dat de leerlingen mij kennen, en ik wil hen kennen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team