Zoeken

Immigratie: Canada komt met cadeautje voor Marokkanen

31 oktober 2023 - 17:00 - Wereld

©

Naar aanleiding van de hevige aardbeving op 8 september in Marokko, heeft het Canadese ministerie van Immigratie, Vluchtelingen en Burgerschap (IRCR) tijdelijke maatregelen getroffen ter ondersteuning van Marokkanen. Deze speciale regelingen zijn van toepassing op Marokkanen die vóór of op de dag van de aardbeving op Canadees grondgebied waren met een geldige tijdelijke verblijfsstatus.

De maatregelen, zoals vermeld op immigtoronto.com, omvatten onder andere een vrijstelling van bepaalde verwerkingskosten om het tijdelijke verblijf te verlengen of te wijzigen. Ook wordt de toegang tot open werkvergunningen voor Marokkaanse onderdanen in Canada vergemakkelijkt.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Marokkaanse uit Canada verliest 7 familieleden

Verder zijn er voor Canadezen of permanente inwoners die in Marokko waren en getroffen zijn door de aardbeving, regelingen om terug te keren naar Canada. Degenen die hun documenten hebben verloren als gevolg van de aardbeving, kunnen Canada binnenkomen met een permanent verblijfsvisum zonder de noodzaak van een paspoort of reisdocument. Dit geldt ook voor Marokkanen die in Canada wonen en Canadese staatsburgers die terugkeren.

Deze speciale regelingen zijn ingegaan op 19 oktober 2023 en blijven van kracht tot 12 maart 2024. Meer details hierover worden binnenkort door de IRCC bekendgemaakt. Daarnaast heeft de Canadese regering andere hulpinitiatieven gelanceerd, waaronder een fondsenwervingscampagne in samenwerking met het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Canada heeft zich ertoe verbonden een bedrag te doneren dat gelijk is aan het ingezameld bedrag, met een maximum van 3 miljoen dollar over een periode van 20 dagen. Na de ramp had Canada al 1,5 miljoen dollar vrijgemaakt voor hulpverleningsoperaties in Marokko.

Lees ook: Zwangere Marokkaanse verpleegster vertelt over moeilijkheden in Canada

Uit de volkstelling van 2021 blijkt dat 81.775 mensen die in Canada wonen, in Marokko zijn geboren, waarvan 12.835 als recente immigranten worden beschouwd. De meeste Marokkanen kiezen ervoor om zich in Montréal te vestigen, de grootste Franstalige stad van Canada.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team