Zoeken

Emir met blauwe ogen wil straf in Frankrijk uitzitten

10 november 2011 - 11:00 - Wereld

©

De Franse Pierre Richard Robert, ook wel de Emir met blauwe ogen genoemd, veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003, zegt dat hij zich herbekeerde tot het Christendom in 2006 en vraagt om zijn straf in Frankrijk te mogen uitzitten.

Pierre Richard Robert, alias Abu Abderrahmane, alias Yacoub, besloot drie jaar na zijn veroordeling de islam te verlaten en zich te confesseren bij een priester.

De overtuigde jihadist, 39, had zich op zijn 18de tot de Islam bekeerd. Tijdens een reis in Turkije radicaliseerde hij en ging daarna in Tangier wonen. Daar leefde hij van een import export activiteit van auto’s.

De Franse, die om een koninklijke gratie had gevraagd aan koning Mohammed VI in april vorig jaar, werd op 3 juni 2003 gearresteerd in Tangier.

Leider van drie terroristische cellen van de Salafiya Jihadiya, hij wordt beschreven als "verlegen, niet in staat om in het openbaar te spreken" en als een "arme gast" door mensen die hem in Frankrijk gekend hebben.

Zijn advocaat wil nu zijn uitlevering aan Frankrijk verkrijgen, zodat hij de rest van zijn straf dicht bij zijn familie kan uitzitten, zoals een overeenkomst tussen Marokko en Frankrijk van 1981 het hem toestaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team