Zoeken

Kerk in Istanbul heropent als moskee

8 mei 2024 - 10:00 - Wereld

©

Maandag ontving de voormalige orthodoxe Chorakerk in Istanbul de eerste gelovigen. Na vier jaar restauratie heropende het gebouw als moskee, tot ongenoegen van Griekenland en internationale erfgoedorganisaties.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beval de transformatie van de kerk in een moskee in augustus 2020, kort na de heropening van de Hagia Sophia als moskee. De Chorakerk, in het Turks de Kariye Camii genoemd, werd in de 5e eeuw gebouwd door de Byzantijnen en is beroemd om zijn prachtige mozaïeken en fresco’s uit de 14e eeuw.

Lees ook: Marokko heeft 200 moskeeën per jaar nodig

Ondanks islamitische regels tegen figuratieve voorstellingen, bleven de meeste kunstwerken bewaard. Sommige werden bedekt met gordijnen voor de gebeden.

De transformatie van de kerk in een moskee leidde tot protesten van Griekenland, dat het een "provocatie" noemde. Critici zien het als een poging van Erdogan om zijn nationalistische achterban te mobiliseren.

Lees ook: Venetië heeft haar eigen moskee

De Chora en de Hagia Sophia maken beide deel uit van het UNESCO-werelderfgoed in Istanbul. Deskundigen vrezen voor de langetermijngevolgen van de moskeeconversie voor het behoud van de unieke Byzantijnse kunstwerken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team