Zoeken

Eieren dreigen luxeproduct te worden in Marokko

4 februari 2024 - 07:00 - Economie

©

Worden eieren een luxe in Marokko? De afgelopen maanden is de prijs van eieren in Marokko aanzienlijk gestegen, wat bij consumenten de vrees oproept dat tegen de Ramadan, wanneer de vraag naar eieren traditioneel piekt, ze onbetaalbaar worden.

De prijsstijging van eieren zorgt voor onvrede onder Marokkaanse consumenten. De terugkeer naar de gebruikelijke prijs van 1 dirham lijkt onwaarschijnlijk. Veel consumenten vinden het moeilijk om dit eiwitrijke voedsel, dat veel wordt gegeten bij het ontbijt en gebruikt in diverse desserts en gerechten, te blijven kopen. Momenteel is de prijs per ei anderhalve dirham, en in sommige regio’s van het koninkrijk worden eieren zelfs verkocht voor 1,75 dirham, wat duurder is dan in Europa.

Lees ook: Sterke stijging prijs pluimvee en eieren veroorzaakt onrust in Marokko

Deskundigen wijten deze prijsstijging aan een daling van de productie, als gevolg van de verliezen die producenten hebben geleden sinds de COVID-19-pandemie en de stijgende prijzen van diervoeders. Veel eierhandelaren beschuldigen grote producenten met omvangrijke boerderijen ervan de markt en daarmee de eierprijzen te beheersen.

Een andere kritiek is dat de daling van de prijzen van diervoeders niet heeft geleid tot een daling van de eierprijzen. Dit wordt toegeschreven aan de poging van producenten om de verliezen die zij tijdens de lockdown hebben geleden, te compenseren. Desondanks had de staat ongeveer twee miljard dirham toegekend aan de pluimveesector om deze nieuwe leven in te blazen.

Lees ook: Eieren, een luxe product in Marokko

Consumenten vrezen dat de prijs van eieren de pan uit zal rijzen naarmate de Ramadan nadert, een periode waarin de consumptie aanzienlijk toeneemt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team