Zoeken

Verenigde Arabische Emiraten: de blunder die Marokko ergert

5 maart 2024 - 09:00 - Wereld

©

De Marokkaanse regering heeft de Verenigde Arabische Emiraten om opheldering gevraagd na een incident tijdens een officiële presentatie. Op een kaart die aan de Emirati president Mohammed Ben Zayed Al Nahyane werd getoond, was de Sahara niet als deel van Marokko aangeduid. Dit tot grote verontwaardiging van Marokkaanse internetgebruikers.

De kaart in kwestie werd gebruikt tijdens de presentatie van een megaproject voor de uitbreiding van de haven Khalifa. De omissie van de Sahara, die Marokko beschouwt als een integraal deel van zijn grondgebied, werd gezien als een diplomatieke blunder.

Lees ook: Spaanse publieke omroep onder vuur door kaart Marokko met Sahara

Sommige Marokkanen eisen dat de Verenigde Arabische Emiraten het voorbeeld van Saudi-Arabië volgen, dat onlangs alle kaarten zonder de Sahara uit zijn officiële documenten heeft verbannen. Saudi-Arabië heeft ook het gebruik van de term "Westelijke Sahara" verboden.

Lees ook: Algerije voert strijd tegen wereldkaarten zonder Sahara (video)

De timing van het incident is pijnlijk voor de Verenigde Arabische Emiraten, aangezien het kort na een verklaring van de Golfstaten kwam waarin ze hun steun voor de Marokkaanse positie in de Sahara-kwestie bevestigden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team