23 juni 2015 - 18:00 - Economie
Chebakia, heerlijke Marokkaanse gebakjes met honing die vooral tijdens de Ramadan worden gegeten, zijn een meevaller voor de Marokkaanse exportsector tijdens de vastenmaand.
Vooral de uitvoer naar Europese en Arabische landen stijgt aanzienlijk in deze periode, voornamelijk vanwege de grote vraag afkomstig van de Marokkaanse gemeenschappen die er gevestigd zijn.
De vraag neemt drie of vier maanden voor de Ramadan al toe volgens Mohssine El Morakchi, bakker en verkoper van chebakia in Casablanca, die zelf ook de zoete gebakjes exporteert.
In een interview met Al Maghribia vertelt de handelaar dat hij zijn voorraden olie, suiker, bloem en sesamzaad maanden op voorhand aanvult om aan de grote vraag tijdens de Ramadan te kunnen voldoen. Industriële honing is volgens hem moeilijk te vinden dus maakt hij die zelf. Ook zegt Mohssine dat hij de werkuren verhoogt en extra personeel aanwerft voor deze periode.
De prijs van een kilo chebakia loopt van 20 tot 60 dirham, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. In sommige luxe bakkerijen in Casablanca loopt de prijs zelfs op tot 100 dirham.
Walid Regragui op zoek naar nieuwe spelers
Marokkaanse artiesten: sensatie, geld en buzz op sociale media
Afrika Cup 2025: Marokko verliest strijd
Spanje versterkt militaire aanwezigheid nabij Marokko
Belangrijke steun voor in Marokko vastgehouden influencer Armani
Meer boten naar Marokko deze zomer
Marokko zet belangrijke stap in flexibilisering dirham
Luchtvaartindustrie: Marokko concurreert met Europese reuzen
Toerisme Marokko: zorgwekkende daling inkomsten
Marokko: nieuwe trends in vastgoedmarkt
Europa wil strengere regels voor import citrusfruit uit Marokko
Dirham stijgt sterk ten opzichte van de euro
Marokkanen gaan meer betalen voor dure auto’s
Vlees te duur in Marokko, consumenten ontevreden