Zoeken

Beschuldigingen van belangenconflict tegen hoofd Marokkaanse regering

18 januari 2024 - 07:00 - Marokko

©

Mustapha El Ibrahimi, een parlementslid van de PJD-partij in Marokko, beschuldigt de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch van belangenverstrengeling en roept hem op te kiezen tussen zijn politieke ambt en zijn zakelijke ondernemingen.

Akhannouch’s bedrijf Afriquia Gaz, een dochteronderneming van de Akwa Groep waarvan 67% in handen is van Akhannouch’s familie, is een van de drie bedrijven die het contract hebben gewonnen voor de bouw van een ontziltingsinstallatie voor zeewater in Casablanca.

Lees ook: Aziz Akhannouch beschuldigd van belangenconflict

El Ibrahimi bekritiseert dat Akhannouch aan het hoofd van de regering blijft terwijl hij zaken doet met Marokkanen. Hij suggereert dat Akhannouch zijn bedrijven moet verkopen als hij premier wil blijven. Hij herinnerde eraan dat het bedrijf Oxygène, dat ook eigendom is van Akhannouch’s groep, tijdens de COVID-19-periode de hoogste omzet behaalde in samenwerking met een Frans bedrijf in dezelfde sector.

Mohamed Ghiat, fractievoorzitter van de RNI-partij in het parlement, verdedigde Akhannouch en stelde dat diens investeringen in Marokko bijdragen aan het realiseren van grote projecten in het land, die de staat alleen niet kan financieren. Volgens Ghiat versterkt het toekennen van het contract aan een aan Akhannouch gelieerd bedrijf de nationale soevereiniteit op het gebied van water.

Lees ook: Marokkaanse miljardair Salwa Akhannouch onder vuur

Afriquia Gaz is een beursgenoteerd bedrijf dat transparant is en gecontroleerd wordt door de Marokkaanse Autoriteit van de Kapitaalmarkt (AMMC). Het maakt deel uit van een internationaal consortium dat de aanbesteding van de Marokkaanse overheid won door het laagste bod uit te brengen voor de productie van drinkwater, tegen een prijs van 4,40 dirham per kubieke meter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team