Zoeken

België steunt Marokko in Sahara-conflict

15 december 2023 - 08:00 - Wereld

©

België heeft zijn steun voor het autonomieplan voor de Sahara, voorgesteld door Marokko in 2007, opnieuw bevestigd.

Brussel beschouwt het autonomieplan als een "serieuze en geloofwaardige inspanning van Marokko en als een goede basis voor een door de partijen geaccepteerde oplossing", stond in een verklaring van 20 oktober 2022. Deze verklaring volgde op een ontmoeting in Rabat tussen minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Pedro Sánchez herformuleert steun aan autonomieplan Marokko bij de VN

Tijdens deze bijeenkomst bevestigde minister Lahbib opnieuw de steun van België aan het door de Verenigde Naties geleide proces voor een rechtvaardige, duurzame en wederzijds acceptabele politieke oplossing voor het conflict. In de verklaring benadrukten beide ministers de exclusieve rol van de VN in het politieke proces en bevestigden zij hun steun aan VN-Veiligheidsraadresolutie 2602, die de rol en verantwoordelijkheid van de partijen bij het zoeken naar een realistische, pragmatische, duurzame oplossing gebaseerd op compromis erkent.

Marokko en België prezen toen ook de benoeming van Staffan de Mistura als de persoonlijke gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties en bevestigden hun actieve steun aan zijn inspanningen om het politieke proces vooruit te helpen op basis van de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad, evenals aan de MINURSO vredesmissie.

Lees ook: Europees parlement bespreekt Marokkaans autonomieplan voor Sahara

Deze gezamenlijke verklaring van 20 oktober 2022 bevestigt de positie die België al eerder had ingenomen, zoals uitgedrukt door toenmalig premier Elio Di Rupo in 2014. Hij benadrukte toen dat "België de serieuze en geloofwaardige inspanningen van Marokko waardeert, met name door de presentatie van zijn autonomieplan".

Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken heeft eerder deze week in een gesprek met persagentschap MAP de steun van België aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara opnieuw bevestigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team