Zoeken

Arabische top: Marokko veroordeelt de provocaties van Algerije

31 oktober 2022 - 14:00 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken wees op het ongepaste gedrag van Algerije tijdens de voorbereidende vergadering voor de Arabische top en veroordeelde handelingen die in strijd zijn met de teksten van de organisatie. Algiers viel deze reactie onmiddellijk aan en sprak van een poging om zijn top te beïnvloeden.

Bourita was in Algiers om de voorbereidende vergadering voor de Arabische top met zijn ambtgenoten van de Arabische Liga bij te wonen. Hij reageerde op het gedrag van zijn ambtgenoot Ramtane Laamamra, die de vergadering voorzat in zijn hoedanigheid van minister van Buitenlandse Zaken van het gastland. Bourita klaagde over een schending van de diplomatie en het protocol tijdens de ontvangst. De Marokkaanse delegatie werd door geen enkele Algerijnse ambtenaar ontvangen, aangezien deze taak was voorbehouden aan de Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van poging om top Arabische Liga te saboteren

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken meldde tevens dat de Algerijnse minister het Marokkaanse voorstel om Iraanse inmenging in Maghreb-zaken en de levering van Iraanse drones aan het Polisario op de agenda van de top te plaatsen, resoluut had verworpen. Het voorstel van Marokko werd door de Algerijnse minister niet ter stemming gebracht. Dit was in strijd met alle gebruiken bij de voorbereiding van topconferenties van staatshoofden.

Algerije heeft van zijn kant de poging tot manipulatie van deze Arabische top veroordeeld. Volgens een door de TSA geciteerde bron zijn deze beweringen "het resultaat van de verbeelding van degenen die ze verspreiden". Men voegde eraan toe dat Nasser Bourita en zijn delegatie op dezelfde wijze zijn ontvangen als de andere Arabische delegaties.

Lees ook: Algerije krijgt facelift voor Arabische top

Men vervolgde dat deze "kwaadaardige en misleidende" Marokkaanse klachten, die vaak voorkomen en waarvan het onderwerp geen geheim meer is, bedoeld zijn om het hoge niveau van professionaliteit van Algerije bij de internationale organen in twijfel te trekken. "Op die manier kunnen de werkzaamheden van de Top van Algiers, die op succes lijken te wijzen, op geen enkele wijze worden beïnvloed".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team