Zoeken

Algerije benoemt consuls in Marokko ondanks diplomatieke rel

29 maart 2024 - 10:00 - Marokko

©

Algerije heeft twee nieuwe consuls in Marokko benoemd. Een primeur sinds 2021, toen Algerije de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk verbrak.

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft 28 ambassadeurs en zes consuls benoemd, meldt het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué. De benoemingen "hebben tot doel de prestaties van de diplomatie te verbeteren in de context van de huidige uitdagingen en een optimale ondersteuning van de gemeenschappen te garanderen".

Lees ook: Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

Volgens Al Arabi Al Jadid, die een lijst van de benoemde Algerijnse ambassadeurs en consuls publiceerde, zijn Hicham Farhati en Belgheith Joudi de nieuwe consuls van Algerije in Oujda en Casablanca. Naast Marokko heeft president Tebboune ook wisselingen doorgevoerd aan de top van de Algerijnse ambassades in alle Sahel-landen, waaronder Mali, Niger en Tsjaad, evenals in Oeganda, Nigeria, Ethiopië, Zambia, Ghana, Egypte, Koeweit, Italië en Brazilië.

De benoeming van de twee nieuwe consuls in Marokko komt in een context van diplomatieke crisis die ontstond na de beslissing van de Marokkaanse regering om terreinen in de buurt van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat te onteigenen, waarvan sommige toebehoren aan de Algerijnse staat. Na deze beslissing te hebben veroordeeld en met represailles te hebben gedreigd, erkende de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, dinsdag dat Marokko een "fatsoenlijke" beslissing had genomen en voegde eraan toe dat de "kwestie was afgesloten".

Lees ook: Algerije: onteigening panden Rabat "gesloten dossier"

Sinds de breuk met Marokko op 24 augustus 2021 heeft Algerije geen ambassadeur in Rabat benoemd. De consulaten in Oujda en Casablanca bleven echter operationeel, wat de benoeming van de twee nieuwe consuls rechtvaardigt. De consul in Casablanca is nu de officiële vertegenwoordiger van Algerije in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team