Zoeken

Algerije furieus op "trio" Marokko-Verenigde Arabische Emiraten-Israël

16 maart 2024 - 10:00 - Wereld

©

Een Brits inlichtingsrapport onthult de toenemende spanningen tussen Algerije en het "trio" Marokko-Verenigde Arabische Emiraten-Israël. Algerije beschuldigt deze landen van het schenden van haar belangen in de Sahel, met name in Mali en Niger.

Het rapport van Menas Associates, gespecialiseerd in strategische en politieke analyses, stelt dat Algerije de Verenigde Arabische Emiraten en Israël ziet als bondgenoten van Lees ook: Marokko in een reeks dossiers, waaronder de Sahara. Algerije vreest dat de "Marokkaans-Emirati-Israëlische alliantie" gericht is tegen haar invloed in de Sahel, met potentiële gevaren voor de grens met Niger en Mali.

Lees ook: Spanje versterkt steun aan Marokko, Algerije toont irritatie

Naast de beschuldigingen, concurreert Algerije met Marokko om Afrikaanse projecten, zoals de gaspijplijn Nigeria-Europa. Algerije streeft naar een pijplijn via Niger naar eigen grondgebied, terwijl Marokko een maritieme route via elf West-Afrikaanse landen bepleit. Nigeria geeft echter de voorkeur aan het Marokkaanse project.

De Britse studie wijst op twee belangrijke factoren: financiering en stabiliteit. Nigeria financiert de helft van het Marokkaanse project, terwijl Algerije de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de eigen pijplijn. Daarnaast biedt de route door Marokko meer stabiliteit, terwijl de Algerijnse route door onrustige gebieden in Niger en Zuid-Algerije loopt.

Lees ook: Algerije "straft" Verenigde Arabische Emiraten vanwege Marokko

Het rapport beschrijft ook de gespannen betrekkingen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten. Algerije beschuldigt de Verenigde Arabische Emiraten ervan geen informatie te willen delen over geld dat door Algerijnse ex-functionarissen van Bouteflika’s regime zijn overgemaakt. Algerije vermoedt dat het om $300 miljoen gaat die de Verenigde Arabische Emiraten gebruiken om de Algerijnse politiek te destabiliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team