Zoeken

Alex Batty: verdwijning in Marokko, herverschijning in Frankrijk

17 december 2023 - 08:00 - Marokko

©

Een jonge Brit die in 2017 verdween, is zes jaar later opgedoken in Frankrijk na een ongebruikelijk leven in Marokko te hebben geleid.

De zaak van de 17-jarige Alex Batty was het onderwerp van een persconferentie op vrijdag, georganiseerd door het Openbaar Ministerie in het Franse Toulouse, meldt France info. Zijn ouders zijn beide advocaten; zijn vader verliet het gezin toen hij 2 jaar was, waarna Alex bij zijn moeder en grootmoeder bleef. In 2014 besloot zijn moeder, Mélanie Batty, naar Marokko te verhuizen, waarbij ze haar zoon meenam voor twee verblijven in een gemeenschap. Deze beslissing stuitte op weerstand bij de grootmoeder, Susan Caruana, die de instabiliteit van Mélanie aanvoerde om de voogdij over haar kleinzoon te verkrijgen.

Lees ook: Meisje (12) met shirt van Achraf Hakimi vermist in Londen

In 2017 kreeg het leven van Alex een nieuwe wending toen zijn grootmoeder toestemming gaf aan zijn moeder en grootvader om hem mee te nemen naar Marokko. De jongen keerde echter niet naar Groot-Brittannië. "Daarom werd er vanaf 10 augustus 2017 een opsporingsbericht uitgegeven", legt Antoine Leroy, plaatsvervangend officier van justitie van Toulouse, uit.

Alex plande zelf zijn vlucht na het overlijden van zijn grootvader zes maanden eerder en de plannen van zijn moeder om naar Finland te verhuizen. Hij kwam in Frankrijk terecht, waar hij in de vroege ochtenduren een student tegenkwam die medicijnen bezorgde. De student waarschuwde de gendarmes.

De tiener vertelde de gendarmes dat hij twee jaar in Marokko in een spirituele gemeenschap had doorgebracht, "constant verhuizend, altijd in grote huizen met telkens ongeveer tien verschillende mensen, en een moeder die ’geobsedeerd’ was door het gebruik van zonnepanelen". Het dagelijks leven van deze groep werd gekenmerkt door "het werken aan het ego, meditatie, het ontkennen van de echte wereld en reïncarnatie". Daarna vertrok Alex naar de Pyreneeën-Orientales, en bracht er twee jaar door in de Aude en Ariège.

Lees ook: Argentijnse surfers op zee verdwenen bij Malaga, familie zoekt hen in Marokko

Volgens het Openbaar Ministerie in Toulouse zal de tiener in de komende dagen met zijn grootmoeder worden herenigd. Of de jongen in sektarische gemeenschappen heeft geleefd, zal blijken uit het onderzoek van de Franse justitie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team