Zoeken

Acteur Abbie Chalgoum jarenlang slachtoffer huiselijk geweld

11 december 2023 - 20:00 - Cultuur

©

Acteur Abbie Chalgoum deelt zijn verhaal over het overwinnen van huiselijk geweld uit zijn kindertijd. Als kind in een gezin waar fysiek geweld de norm was, wist Abbie niet beter dan dat dit de manier van communiceren was die zijn vader hanteerde. Deze ervaringen leidden tot een strijd met alcoholisme en depressie, resulterend in twee zelfmoordpogingen.

Nu, in een betere fase van zijn leven, gebruikt Abbie Chalgoum het platform X om zijn verhaal te delen en anderen te helpen die soortgelijke situaties hebben ervaren. Hij benadrukt het belang van zelfliefde, ondanks de uitdagingen die hij heeft ondervonden in zijn jeugd.

Lees ook: Marokkaanse-Nederlander die Jezus speelt bedreigd

De ervaring van de 44-jarige acteur en auteur met huiselijk geweld begon direct na zijn aankomst in Nederland uit Marrakech in 1983. Hij hoopte op ingrijpen van buitenaf, zoals buren of leraren, maar hulp bleef uit. De situatie werd verergerd doordat alle kinderen thuis voortdurend mishandeld werden, waarbij de meisjes nog strengere beperkingen ervoeren. Dit fysiek en mentaal geweld bleef doorgaan, zelfs toen de kinderen ouder werden, wat bijdroeg aan Abbie’s gevoel van waardeloosheid en zelfverachting.

Abbie’s moeder, die ook slachtoffer was van geweld, probeerde haar kinderen te beschermen waar ze kon, wat Abbie pas later in zijn leven ontdekte. Deze onthulling hielp hem om zijn moeder op een andere manier te zien en te begrijpen waarom zij bij haar man bleef tot haar jongste kind volwassen werd. "Ik heb dat toen nooit geweten, maar zij werd ook mishandeld. Ik kwam erachter dat zij er vaak voor heeft gezorgd dat wij niet werden geslagen. Dan leer je je moeder pas écht kennen. Ze is al die tijd bij hem gebleven, tot de jongste achttien werd en uit huis ging. Toen pas heeft ze hem verlaten", vertelt hij aan het AD.

Lees ook: Abbie Chalgoum wilde een einde maken aan zijn leven

Abbie’s moeilijke jeugd had grote invloed op zijn volwassen leven, waardoor hij moeite had met het uiten van zijn gevoelens en het aangaan van relaties, wat uiteindelijk leidde tot ernstige depressies en alcoholmisbruik. Nu deelt Abbie, die met zijn vrouw en twee kinderen in Haarlem woont, openlijk zijn ervaringen op sociale media, waar hij zowel positieve als negatieve reacties ontvangt. Veel mensen vinden troost en herkenning in zijn verhalen en beschouwen hem als hun stem. Abbie’s doel is om anderen te helpen die zich in vergelijkbare situaties bevinden. Zijn boek "Ik blijf bij je", waarin hij zijn levensverhaal vertelt, en de theaterversie ervan, die hij ook op scholen presenteert, zijn onderdeel van zijn missie om het bewustzijn over huiselijk geweld te vergroten en anderen te ondersteunen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team