Zoeken

Aanslagen België-advocate Mohamed Abrini: "Hij is schuldig"

29 juni 2023 - 18:00 - Wereld

©

Op het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in België zei de advocate van beschuldigde Mohamed Abrini, de ’man met het hoedje’, dat hij wel schuldig pleit over de hele lijn, maar de verdachte is volgens haar niet het "bloeddorstige monster", "de harde kern van de terreurcel" of de "bommenmaker" dat het federaal parket van hem maakt.

"We rechtvaardigen niet hetgeen niet te rechtvaardigen valt. We excuseren niet hetgeen niet te excuseren valt", zei advocate Laura Pinilla dinsdagvoormiddag aan het einde van haar pleidooi. Mohamed Abrini is wel de man die het karretje met explosieven voortduwde in de luchthaven van Zaventem en daarvoor draagt hij verantwoordelijkheid. Daarom vroeg de verdediging ook niet om zijn vrijspraak, schrijft Het nieuwsblad.

Lees ook: Salah Abdeslam was bang voor gevangenisstraf in Marokko

Maar de advocate hekelde in haar pleidooi wel een aantal ongefundeerde zaken, die hem een "nog groter pak aanmeten dan dat hij al aan heeft". Uiteindelijk liet Abrini zijn karretje met explosieven niet ontploffen tijdens de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in de luchthaven van Zaventem, maar vluchtte hij weg. Het is volgens haar simplistisch en karikaturaal om hem af te schilderen als de "eminente terrorist, de grote geradicaliseerde, het lid van de Liwa as Saddiq, de crème de la crème, de harde kern van de terreurcel". Evenmin is hij het "bloeddorstige monster" of de "bommenmaker" dat het parket van hem maakt.

Lees ook: Mohamed Abrini geeft eigen versie aanslag Zaventem

De advocate hekelde ook de eenzame opsluiting van Abrini en de omstandigheden waarin hij vanuit de gevangenis naar het gerecht wordt overgebracht. "Hij wordt vervoerd op een manier die bedoeld is om hem alle oriëntatie af te nemen, en dan neemt men hem kwalijk dat hij soms warrige verklaringen heeft afgelegd?" Ze hoopt dat de jury Abrini om de juiste redenen zou veroordelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team