Zoeken

Zuid-Afrika verlengt inbeslagneming Marokkaanse fosfaatboot

16 juni 2017 - 20:20 - Wereld

Slechts nieuw voor Marokko. De Zuid-Afrikaanse justitie heeft besloten om de duur van de inbeslagneming van een Marokkaanse fosfaatboot te verlengen. De boot werd op 1 mei dit jaar in de haven Port Elizabeth in beslag genomen na een klacht van de Polisario.

Het Marokkaans fosfaatbedrijf OCP heeft het besluit aan de kaak gesteld en oordeelt dat deze “volledig in strijd staat met de uitspraak van het Panamese Hof, dat zich in dezelfde zaak onbevoegd verklaarde”. De OCP erkent de “complexiteit” en het “internationaal karakter” van de zaak maar stelt dat de Zuid-Afrikaanse justitie in strijd handelt met de fundamentele beginselen van het internationaal recht.

De OCP beschuldigd de Polisario er tevens van de “lokale rechtbanken voor politieke en mediatieke doeleinden te benutten”. Zuid-Afrika werd namelijk niet toevallig gekozen. Het land is een voorstander van de onafhankelijkheid voor de Sahara

Op 7 juni had het zeerechttribunaal in Panama zich onbevoegd verklaard na een verzoek van de Polisario om de boot Ultra Innovation in beslag te nemen. Het vaartuig vervoerde Marokkaanse fosfaat en was op weg naar Canada.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2018 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team