Zoeken

Honderd zelfverbranding in Marokko in 2011

9 februari 2012 - 15:00 - Marokko

©

Sinds het begin van de Arabische Lente, hebben 100 mensen zichzelf verbrand in Marokko. 20 overleden aan hun brandwonden, volgens een bron van het ministerie van Justitie.

Begin 2011 hebben in twee dagen tijd drie Marokkanen zichzelf verbrand. De eerste in Casablanca op 21 januari. Dezelfde dag vielen er nog twee slachtoffers van zelfverbranding in Beni Mellal en Smara.

Op 2 februari had een jongeman zichzelf met benzine overgoten in een poging om zichzelf in brand te steken, voor het ministerie van Onderwijs in Rabat. Op 10 februari stierf een man in Benguerir aan zijn brandwonden.

Fadoua Laroui, 25, alleenstaande moeder van twee kinderen, had zichzelf levend verbrand op 19 februari voor het gemeentehuis van Souk Sebt. Haar aanvraag voor een sociale woning was net geweigerd. Haar zelfverbranding heeft waarschijnlijk het meest geschokt in Marokko het voorbije jaar.

De laatste gevallen van zelfverbranding in Marokko betreffen twee gepensioneerde soldaten die beiden overleden aan hun brandwonden. De eerste eind januari voor de rechtbank van eerste aanleg in Kalaât Sraghna en de tweede voor het provinciegebouw van Berrechid op 1 februari.

De redenen van dergelijke wanhoopsdaden verschillen. Sommigen willen op die manier een onrecht aan de kaak stellen, anderen weer omdat ze geen woning of werk vinden. Zo had Abdelwahab Zeidoun, afgestudeerde werkloze, de internationale aandacht getrokken door zichzelf in brand te steken in Rabat eind januari. Hij stierf een paar dagen later aan zijn brandwonden.

Bladna.nl