Zoeken

VN wil dat Marokko homoseksualiteit decriminaliseert

9 november 2016 - 18:10 - Marokko

©

De Commissie voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties heeft de Marokkaanse autoriteiten opgeroepen om homoseksualiteit te decriminaliseren. Dit verzoek komt na de controverse rond de arrestatie van twee meisjes voor een kus.

In een nieuw rapport reageert de commissie bezorgd over de « criminalisering van homoseksualiteit » en de gevangenisstraf van maximaal drie jaar die daarop staat. De commissie betreurt ook « de aanzet tot haat, discriminatie en geweld tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid ».

De commissie pleit voor de afschaffing van het omstreden artikel 489 van het wetboek van strafrecht en vraagt « homoseksualiteit en seksuele relaties tussen volwassenen van hetzelfde geslacht te decriminaliseren en mensen die worden vastgehouden vanwege vrijwillige seksuele relaties vrij te laten ».

De Marokkaanse autoriteiten kregen de laatste dagen veel kritiek vanuit het buitenland vanwege de arrestatie eind oktober van twee tienermeisjes van 16 en 17 jaar die kussend werden betrapt. De meisjes werden door hun familie aangegeven. De rechter besloot hen voorwaardelijk vrij te laten tot het begin van de rechtszaak op 25 november.

Bladna.nl