Zoeken

Transportvergunningen: people, sporters en oud-ministers

4 maart 2012 - 15:12 - Marokko

©

De eigenaarslijst van vergunningen voor personenvervoer (grimates) in Marokko, is woensdag vrijgegeven op de website van het ministerie van Openbare Werken en Transport. Deze vergunningen, tientallen jaren geleden toegekend, hebben vooral genoten aan ministers en hoge ambtenaren van de Staat, die ze zelf in de jaren ’80 en ’90 verkochten voor drie à vier miljoen dirham.

Onder de begunstigden vind men onder anderen drie mensen betrokken bij de ontvoering en de moord op Mehdi Ben Barka, namelijk Miloud Tounsi, de overleden politieagent Ahmed Achaâchi, en zijn rechterhand Abdelkader Saka.

Transportlicenties werden ook toegekend aan de voormalige Atlas Leeuwen, Baddou Zaki, Salaheddine Bassir, Noureddine Naybet, Aziz Bouderbala, Abdelmjid Dolmi en Youssef Chipou.

Aziz Daouda, voormalig technisch directeur van het Marokkaans atletiekteam, Nawal Al Moutawakil en atleet Hissou Salah, hebben ook dergelijke "grimates" gekregen. De lijst gaat verder met zangeressen Naima Samih en Latifa Raafat.

Tot slot hebben ook de ambassadeur van Marokko in het Verenigd Koninkrijk Lalla Joumala Alaoui, de erfgenamen van voormalig premier Maati Bouabid, de moeder van OCP-CEO Mustapha Terrab, de overleden adviseur van de Koning Meziane Belfkih, de erfgenamen van Generaal Driss Benomar, de machtige oud-minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri, en MP Kajmoula Bent Abi, transportlicenties gekregen.

Van de 3681 uitgegeven vergunningen tussen 1950 en 2011, wordt 24% niet gebruikt, 70% wordt op indirecte wijze geëxploiteerd, en 83% van de begunstigden bezitten één tot twee vergunningen.

Gedetailleerde lijst in bijlage

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team